Vesti

Romantično venčanje u viktorijanskoj vili iz Novog sveta

21.09.2019.

Gradske vlasti širom sveta muke muče sa starim zdanjima proglašenim spomenicima kulture, koja su nekad bila ponos i dika čitavog kraja a danas polako propadaju jer u njima nema osmišljenih sadržaja koji bi privukli posetioce.

Jedna konsultantska kuća, koja se bavi zaštitom i očuvanjem starih kuća i kuća muzeja, našla je savršeno rešenje: pretvorili su velelepnu vilu iz 1885. u američkoj državi Oregon, na zapadnoj obali, u bajkovito mesto za venčanja i maturske proslave. Višespratnicu s balskom dvoranom u potkrovlju s pogledom na reku i planine dobila je kao svadbeni poklon od svog supruga Amanda Lora Bun, potomkinja američkog pionira i istraživača Denijela Buna. U vili je i najveća privatnazbirka očuvanih vitraža braće Pouvi, koji su nazivani Tifanijem Severozapada. Osim u originalnom nameštaju, pokućstvu, lampama i lusterima (to je bila prva kuća u državi u koju je uvedeno el. osvetljenje), podovima, odeći iz 19. veka (uključujući venčanicu i svadbene papuče prve vlasnice vile), muzejskim umetničkim predmetima i platnima, mladenci i gosti mogu da uživaju u hladu stogodišnjih stabala jabuke, trešnje, oraha i božikovine u divnom dvorištu vile.

Današnji vlasnici ovog fantastičnog zdanja koje živi novim životom veruju da sva stara zdanja treba da budu mesta na korist današnjih potrošača a ne istoričara. 

Vesti