Vino & Venčanja
S obzirom na ulogu hrane i na vreme koje ćete posvetiti izboru odgovarajućeg menija, mi vam nudimo praktične savete, kako uz odabir odgovarajućeg vina možete svaki zalogaj poslužene hrane učiniti nezaboravnim užitkom .
Zadatak vina je da upotpuni i uzvisi gastronomski doživljaj, da se ugradi u svaki posluženi obrok i zato vam u nastavku teksta dajemo nekoliko sugestija koje smatramo značajnim kada je izbor vina u pitanju.
Ukoliko se venčanje održava u restoranu ili hotelu, već pri ugovaranju prostora dogovorite i pravo na korišćenje vašeg vina. Time ćete s jedne strane uštedeti, a s druge obezbediti vina znatno boljeg kvaliteta, jer naši ugostitelji imaju u ponudi uglavnom „komercijalna“ vina.
Valja utvrditi činjenicu da „mešanje“ vina nikako nije štetno, naprotiv obogaćuje i uvećava gastronomski užitak. Izbor vina, pre svega, zavisi od predviđenog budžeta, tako da je za početak potrebno odrediti sa kojim sredstvima raspolažete. Izbor vrsta vina je prilično jednostavan, jer ona prate ceremoniju i predviđeni jelovnik.
Za početak, predlažemo penušavo vino (šampanjac, proseko...) koje se može poslužiti i u koktel varijanti.
Nakon toga, uz predjelo poslužite belo vino jače strukture koje se dobro slaže uz sireve, morske plodove, kanapee...
Za glavno jelo predlažemo crveno vino, po mogućstvu, laganije.
Konačno, uz dezert bi trebalo poslužiti neko od mnogobrojnih slatkastih vina (bermet, porto, prošek,...) a dobra je i varijanta sa slatkim penušavcima.
U pogledu porekla vina, slobodno kombinujte domaća i strana, iz razumljivih razloga, kvaliteta i cene, ali i autentičnosti.
Standardno se predviđa konzumiranje jedne boce po osobi. Ova količina se raspoređuje na sva odabrana vina, a količinski se najviše predviđa potrošnja belog i crvenog, a znatno manje penušavog i dezertnog vina. Sa dobavljačem već pri porudžbini napravite i dogovor o povraćaju neotvorenih boca.
Na kraju, sugerišemo da se uz jelovnik posebno sačini i mala vinska karta u kojoj će biti kratko predstavljena sva vina predviđena za venčanje.
Vino, sem konzumacije za stolom, može biti i lep poklon, a u praksi je u poslednje vreme da se napravi prigodna etiketa sa imenima mladenaca, koja uzvaniku ostaje kao trajnija uspomena.
→