Koliko vam je slatkiša zaista potrebno za svadbu?
Odabrati (i odmeriti!) savršeni svadbeni desert teže je nego što se misli. Za količinu pogotovo nema čarobne formule pa mnogi poslastičari u šali govore mladim parovima da će, kako god okrenu, ili naručiti premalo ili završiti s tonom kvarljivih slatkih đakonija s kojima ne znaju šta da rade posle svadbe.
Standarda smernica je jedno parče svadbene torte po gostu (uz račun da će ljubitelji slatkiša moći da dobiju drugo i treće parče na konto onih koji uošte ne jedu slatko). Vreme i način posluženjakao i ukus svadbene torte, međutim, važan su faktor u određivanju potrebne količine. Akotortu služite kasno uveče, kad su gosti siti i počinju da odlaze, trebaće vam manje. Ako konobari svakom gostu nose po parče na sto za kojim sedi, trebaće vam više. Gosti se obično radije odlučuju za poznate ukuse, što znači da će se torta s filom od vanile pojesti pre nego ona s jagodama ili rumom.
U poslednje vreme u modi je slatki sto, mada je samo velika svadbena torta sasvim prihvatljiva. Ključ za slatki sto su raznovrsni manji deserti – kolačići, parfei u manjim časama, tartići i kuglice – i to dva-tri komada po gostu. Oni se mogu jesti na nogama i trajaće tokom cele večeri.
Ukoliko ipak završite s mnogo torti i kolača posle svadbe, poslužite ih gostima koji ostanu sutradan na ručku. U svakom slučaju, nemojte ih čuvati u frižideru duže od tri-četiri dana.
Bilo da se odlučite za jednostavnu tortu ili raznovrsni slatki sto (ili obe vrste deserta) držite se jednog: poslužite gostima ono čime biste sami želeli da se zasladite na nekom venčanju. Kako je nemoguće zadovoljiti sve ukuse, na ovaj način neće biti kajanja.
- Kome da se obratite za fenomenalne torte i deserte za vaše venčanje, pogledajte u Reci Da predlozima, klikom na TORTE I DESERTI.